Whiplash
Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, wat kan optreden bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. Het hoofd wordt dan met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd (‘flexie-extensie-beweging’).
Lichamelijke symptomen kunnen zijn:
Andere (aspecifieke) symptomen kunnen zijn:
- ernstige problemen met de concentratie
- vergeetachtigheid
- stemmingswisselingen
- vermoeidheid
- tintelen in de vingers
- oorsuizingen (tinnitus)
Whiplash herkennen
Men moet bedenken dat spieren het enige zijn dat het lichaam bij elkaar houdt. Dus als er een onverwachte beweging ontstaat op het lichaam door het gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk dan moeten de spieren ingrijpen nadat het voorval heeft plaatsgevonden, omdat men dit soort situaties vaak niet ziet aankomen. Dan krijgen vaak de spieren een overaansturing /compensatie waardoor de spieren in de kramp schieten.
Dit heeft men in eerste instantie vaak nog niet door in het begin totdat men weer aan de normale dagelijkse activiteiten begint en die verkrampte spieren steeds verder uit putten. Hierdoor hoort u vaak dat mensen pas na een aantal dagen of weken klachten krijgen na het ongeluk.
Zo snel mogelijk behandelen
Hoe langer de spieren in de kramp blijven en niet behandeld worden, hoe langer het traject kan gaan duren om het weer te herstellen. Het is daarom altijd erg belangrijk om na een ongeluk uw ruggenwervelkolom te laten checken op spierverkrampingen zodat die er zo snel mogelijk uit gehaald kunnen worden en het herstel dus beter zal gaan.
Naast nekproblemen kunnen er ook problemen in het hoofd ontstaan. Door de forse heen- en-weerbeweging kan er hersenschade of hersendisfunctie ontstaan. Dit is vaak niet permanent.
De ernst van het whiplash–letsel wordt ingedeeld in verschillende gradaties.
- Graad 0: De patiënt heeft geen klachten en/of afwijkingen.
- Graad 1: Er is sprake van nekklachten, maar er worden geen objectieve afwijkingen gevonden.
- Graad 2: Er is sprake van nekklachten en er worden objectieve afwijkingen gevonden zoals een afgenomen beweeglijkheid en drukpijn.
- Graad 3: De patiënt heeft nekklachten en neurologische klachten
- Graad 4: Er is sprake van nekklachten gecombineerd met fracturen(breuken) of dislocaties.
Whiplash herstel
Herstel van een whiplash kan traag verlopen. Bij ongeveer vijftig procent van de mensen gaat het binnen drie maanden vanzelf over. Vijventachtig a negentig procent is binnen een jaar hersteld.
Chiropractie kan in de meeste gevallen dit proces aanzienlijk versnellen door de verkramping van de desbetreffende spieren op te heffen.
De chiropractor zal eerst een aantal vragen stellen over uw klachten, algehele gezondheid maar ook naar eventuele andere klachten. Gebaseerd op wat er verteld is zal de chiropractor een gericht onderzoek doen om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit wordt gedaan door aftasten beweeglijkheid gewrichten (palpatie) en orthopedische – en neurologische testen.
Na het onderzoek wordt bepaald of Chiropractie Bennekom u voor deze klachten kan behandelen. Mocht dit zo zijn dan stellen we een behandelplan op en geven we advies over sport, voeding zaken die u in het begin beter niet of wel kan doen.
Heeft u last van een whiplash?
Maak dan een afspraak bij onze praktijk in Bennekom of Nijmegen.