Artrose

Wat is Artrose?

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Vaak wordt het woord slijtage hiervoor gebruikt. Het is onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op. Artrose kan verschillende soorten klachten geven. Veel voorkomende klachten zijn pijn en stijfheid.

 

De diagnose artrose

Misschien denkt u, net zoals veel andere mensen die de diagnose artrose krijgen, dat er niets meer aan te doen is. Gelukkig is dit maar ten dele waar. Het slijtage proces kan niet worden omgekeerd, maar een chiropractie behandeling kan vaak pijn en stijfheid verminderen. Door de pijn en stijfheid te verminderen, worden uw dagelijkse activiteiten een stuk makkelijker en misschien wel pijnvrij uit te voeren.

 

Er is geen directe link met de ernst van de artrose en de ernst van de pijn. Iemand met een milde vorm van artrose kan veel pijn hebben en zo ook andersom. Dat betekent dat artrose niet per se pijn hoeft te veroorzaken en dat andere factoren vaak ook een rol spelen. Het functioneren van de spieren is hier een voorbeeld van.

 

Artrose kan ook ontstaan door jarenlang een te hoge spanning op de spieren te hebben. Gewrichten moeten onder grote druk bewegen en dit zorgt voor weerstand en slijtage. Uitgeputte spieren en een te hoge spierspanning zijn hier de oorzaak van artrose. Het is dus belangrijk om te denken aan uw eigen lichaam en hier goed voor te zorgen.

 

De behandeling van artrose

Artrose vindt vaak plaats in de rug, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en hierdoor kunt u moeilijker bewegen. Dit heeft vaak erg veel invloed op u dagelijkse leven. Voorheen kon u nog gemakkelijk en pijnvrij boodschappen doen. Tegenwoordig kost elke inspanning moeite en voelt u de pijn.

 

Chiropractie kan artrose niet wegnemen, maar kan wel de pijn door middel van behandelingen verminderen. De behandeling van artrose is erop gericht om de normale functie van het gewricht en omliggende gewrichten, zo goed als mogelijk te herstellen. Op die manier kunnen stijfheid en pijn afnemen en mobiliteit en functioneren verbeteren.

 

De chiropractor zal eerst een aantal vragen stellen over uw Artrose klachten, algehele gezondheid en eventuele andere klachten. Gebaseerd op wat er verteld is zal de chiropractor een gericht onderzoek doen om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit wordt gedaan door aftasten beweeglijkheid gewrichten (palpatie) en door orthopedische – en neurologische testen. Hierna zullen wij het behandelplan opstellen en geven we advies over bijvoorbeeld sport en voeding.

 

Denkt u last te hebben van artrose?

Artrose is helaas een blijvende aandoening, maar met de juist behandeling kan de pijn wel vermindert worden. Dit zorgt er voor dat de dagelijkse activiteiten die u doet een stuk makkelijker gaan dan zonder behandeling. Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Neem gerust contact met ons op.

 

Maak dan een afspraak bij onze praktijk in Bennekom of Nijmegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denkt u last te hebben van artrose?

Maak dan een afspraak bij onze praktijk in Bennekom of Nijmegen.

OPENINGSTIJDEN
BENNEKOM

Maandag

8:00 - 18:00

Dinsdag

8:00 - 18:00

Woensdag

8:00 - 18:00

Donderdag

8:00 - 18:00

Vrijdag

8:00 - 18:00