Scoliose

Wat is scoliose?

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de rug, waardoor een of meerdere bochten in de wervelkolom ontstaan. Bij een bocht spreken we van een C-vormige scoliose en bij twee bochten van een S-vormige scoliose. Scoliose komt voor bij ca. drie op de honderd mensen.

De Symptomen

We onderscheiden scoliose tussen structureel en functioneel.

 

  • Met functioneel bedoelen we een scoliose door een verkeerde houding of compensatie van een beenlengte verschil of onderliggende rugklachten. Dit kunnen we corrigeren door het onderliggende probleem aan te pakken waardoor het lichaam zijn of haar natuurlijke houding weer aan kan nemen.

 

  • Een structurele scoliose gaat vaak gepaard met een draaiing van de wervels om hun as. Hierdoor kunnen ribben vaak aan een kant van de rug meer naar buiten komen dan de andere. Deze vorm ontstaat dus niet door spier- en gewrichtsproblemen later in het leven. In de meeste gevallen is de oorzaak niet bekend.

 

Klachten die gepaard gaan met een scoliose kunnen erg wisselend zijn. Dit hangt samen met de ernst.

Men kan last hebben van:

  • Pijn in de rug
  • Verminderde bewegelijkheid van de wervelkolom
  • Ademhalingsproblemen
  • Vermoeidheid

 

Deze klachten ontstaan door de verschillen in spierlengte aan beide kanten van de wervelkolom vanwege de kronkeling in de rug. Hierdoor zullen spieren aan de ene kant van de rug harder moeten werken dan de andere kant. Dit maakt u vatbaar om eerder rugproblemen te krijgen door uitputting van de desbetreffende spieren.

 

Een scoliose kan men niet terugdraaien maar een chiropractor kan vaak effectief voor vermindering van klachten zorgen die gepaard gaan. Wel wordt er geadviseerd om op “ onderhoud” te komen wat inhoudt dat u elke 6, 8 of 12 weken terugkomt zodat we kunnen voorkomen dat deze klachten weer langzaam terugkomen.

 

De behandeling van scoliose

De chiropractor zal eerst een aantal vragen stellen over uw rugklachten, algehele gezondheid maar ook naar eventuele andere klachten. Gebaseerd op wat er verteld is zal de chiropractor een gericht onderzoek doen om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit wordt gedaan door aftasten beweeglijkheid gewrichten (palpatie) en orthopedische – en neurologische testen.

 

Na het onderzoek wordt bepaald of Chiropractie Bennekom u met deze klachten kan helpen. Mocht dit zo zijn dan stellen een plan voor de behandelingen op en geven we advies over sport, voeding zaken die u in het begin beter niet of wel kan doen.

Denkt u last te hebben van Scoliose?

Maak dan een afspraak bij onze praktijk in Bennekom of Nijmegen.

OPENINGSTIJDEN
BENNEKOM

Maandag

8:00 - 18:00

Dinsdag

8:00 - 18:00

Woensdag

8:00 - 18:00

Donderdag

8:00 - 18:00

Vrijdag

8:00 - 18:00